Keadaan Di Dalam Kaabah

17 11 2009

Ketika saya dari kecil hingga ke besar saya selalu bertanya apa agaknya yang ada di dalam Kaabah dan bagaimana bentuknya yang sebenar. Anda juga mesti begitu jugakan?

Alhamdulillah seorang hamba Allah yang bertuah telah dapat masuk ke dalamnya dan merakamkan keadaan di dalam Kaabah.  Saya tak pasti sama ada yang merakamkan video ini adalah seorang anak raja arab atau orang kenamaan kerana bukan calang2 orang sebenarnya yang boleh masuk ke dalam Kaabah.

Di dalamnya kalau tak silap saya terdapat puisi2 pada zaman dahulu iaitu ketika zaman kerasulan Nabi Muhammad SAW. Orang arab jahiliah ketika itu amat mengagungkan puisi yang indah2. Jadi sesiapa yang mempunyai puisi2 yang indah akan digantungkan di Kaabah. Maka apabila Islam turun Allah telah menurunkan Al-Quran kepada Nabi Muhammad SAW sebagai mukjizat nabi.

Apabila dibacakan ayat2 Al-Quran kepada ahli2 puisi arab jahiliah, mereka rasa takjub dan terpesona kerana belum pernah lagi terjumpa puisi yang sebegitu indah ini. Maka ada di antara mereka yang telah memeluk Islam seterusnya mengakui ‘puisi’ ini bukan karangan dari Nabi Muhammad SAW.

Mukjizat ialah kelebihan yang diberikan oleh Allah kepada nabinya untuk membuktikan kebenaran yang dibawa oleh seseorang nabi.  Diturunkan mengikut keadaan pada ketika itu. Seperti yang kita tahu Nabi Musa dianugerahkan dengan kelebihan tongkatnya kerana pada zaman itu zaman orang yang kuat dengan ilmu sihirnya dan Nabi Isa dengan mukjizat yang boleh menghidupkan orang mati dan menyembuhkan penyakit yang ketika itu zaman yang banyak dilanda penyakit.

Oleh itu mari kita ambil iktibar kisah2 nabi ini.

Jika kita rasa diri masih kurang ilmu agama maka tuntutlah dan carilah guru2 agama. Kebiasaanya di masjid2 negeri selalu diadakan kelas2 agama. Amat malang jika ilmu dunia kita sanggup tuntut tetapi ilmu agama langsung kita pandang sepi.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: